XG-аналітика
Останнім часом я все частіше бачу прогнози на точний рахунок, які ґрунтуються на XG-аналітиці, і чесно кажучи, сам досі не до кінця розумію, наскільки їм можна довіряти. З одного боку, expected goals дає більш реальну картину, ніж просто статистика ударів, але з іншого — конкретний рахунок у футболі завжди виглядає як щось занадто випадкове. От я думаю: чи хтось реально отримував стабільний результат, використовуючи XG саме для прогнозу точного рахунку, а не просто для загальної оцінки форми?
3 Views

У мене був досвід, коли я намагався робити прогнози саме через XG-моделі, але дуже швидко зрозумів, що вони краще працюють у більш широких ринках: наприклад, обидві заб’ють або тотали. Для конкретного рахунку занадто багато нюансів: реалізація моментів, якість завершення, емоційний стан команди, зміни по ходу матчу. Я навіть дивився, як це пояснюють аналітики, і більшість з них визнають, що XG — це інструмент для оцінки загальної тенденції, а не точного результату.
До речі, якщо цікаво, ось сторінка, де детально розписують підхід до прогнозів у схожому форматі — https://xgscore.io/ua/predictions/both-to-score . Я інколи придивляюся до цього, бо воно більше стосується закономірностей, а не спроби вгадати точну цифру.
У мене був матч, де XG у команд були майже однакові, але в підсумку одна виграла 3:0, бо забила два випадкових голи після рикошетів. Саме такі моменти й ламають будь-яку математику. Тому я став ставити XG не на конкретику, а як індикатор того, хто зараз справді створює моменти, а хто виживає за рахунок удачі.